Buitenland
Kremlin volgt onrust rond Zelensky en legerleider

Rusland zegt de ontwikkelingen rond de Oekraïense legerleider Valeri Zaloezjny te volgen. In westerse en Oekraïense media circuleren deze week berichten dat president Volodymyr Zelensky heeft geprobeerd zijn populaire opperbevelhebber te ontslaan. „Dit roept nog een hoop vragen op, maar duidelijk is dat het regime in Kyiv veel problemen heeft”, reageert een woordvoerder van het Kremlin. „Het gaat daar niet goed.”

ANP

Oekraïne zag zich maandag al genoodzaakt tegen te spreken dat Zaloezjny is ontslagen door de president. Die zou dat volgens meerdere westerse media wel hebben geprobeerd. De Britse krant The Times berichtte woensdag dat Zelensky tegen zijn opperbevelhebber heeft gezegd dat hij vervangen zou worden. De president moest daar later onder druk weer op terugkomen, schreef de krant.

Zaloezjny zou maandag een persoonlijk gesprek hebben gehad met de president. Daar kreeg hij te horen dat hij moest opstappen. Toen de topmilitair dat volgens de krant weigerde, kondigde Zelensky aan hem per decreet te zullen ontslaan. Dat zorgde volgens The Times voor onrust onder buitenlandse bondgenoten. Andere belangrijke Oekraïense militairen zouden naar verluidt ook hebben geweigerd Zaloezjny te vervangen.

De Amerikaanse krant The Washington Post schreef dat er volgens ingewijden onenigheid was ontstaan tussen de twee leiders over het aantal militairen dat Oekraïne dit jaar moet mobiliseren. Legerleider Zaloezjny zou hebben aangestuurd op bijna een half miljoen nieuwe manschappen. De president vindt dat naar verluidt onpraktisch, onder meer vanwege de beperkte beschikbaarheid van wapens en uniformen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer