Buitenland
Letse Europarlementariërs waarschuwen: collega’s in zak Kremlin

Letse Europarlementariërs waarschuwen dat meer van hun collega’s stiekem Rusland dienen. Het blijft volgens hen niet bij het Letse lid Tatjana Zdanoka, wier banden met de Russische geheime dienst het parlement sinds maandag onderzoekt.

ANP

De leiders van de Letse christendemocraten, liberalen en conservatieven in het Europees Parlement (EP) „zijn ervan overtuigd dat Zdanoka geen geïsoleerd geval is”, schrijven ze aan de voorzitter van het parlement. „Er zijn nog andere Europarlementariërs die bewust Ruslands belangen behartigen, blijkens hun uitlatingen in het openbaar, stemgedrag en evenementen die ze organiseren maar ook geheime activiteiten.” Die „ondermijnen de veiligheid, geloofwaardigheid en democratische weerbaarheid” van de Europese Unie, stellen de drie Letten.

Het drietal „eist een krachtige en snelle reactie van het EP”. Dat zou onder meer beter moeten nagaan of het bepaalde gastsprekers en gasten wel zou moeten verwelkomen en of er onwelkome mensen in het EP komen werken of toegang hebben tot communicatiesystemen.

Zdanoka werkte volgens onderzoeksjournalisten jarenlang voor de Russische inlichtingendienst FSB. De Letse, die tot de Russische invasie in Oekraïne tot de fractie van de Groenen behoorde, ontkent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer