Wetenschap & technieknieuws in beeld
Wit spook op weg naar wetenschapsmuseum

Als een kolossaal wit spook rolt het ruimtevliegtuig door Los Angeles. Een cadeautje voor het Samuel Oschin-paviljoen van het Californian Science Center. Niet verpakt in cadeaupapier, maar in witte, weerbestendige folie.

beeld AFP, Frederic J. Brown
beeld AFP, Frederic J. Brown

NASA’s spaceshuttle Endeavour moet de blikvanger worden van het Californische wetenschapsmuseum. Samen met de twee boosterraketten en de grote centrale brandstoftank wordt de spaceshuttle op een prominente plek in lanceerpositie opgesteld. Alsof hij elk moment kan opstijgen. Maar dat zal niet meer gebeuren. Het spaceshuttleprogramma ligt al dertien jaar stil.

Het museum is de laatste plek voor het ruimtevliegtuig, dat in 1992 zijn eerste operationele missie vloog. Toen verplaatste de space­shuttle een gestrande communicatiesatelliet. De laatste missie van de shuttle had plaats in 2011, naar het internationale ruimtestation ISS. Tijdens zijn vliegcarrière vloog de Endeavour 197.761.262 kilometer en bracht hij 299 dagen door in de ruimte.

Als de folie ervan afgaat, staat de laatste spaceshuttle startklaar om de bezoekers te verwelkomen. Het museum is ermee in zijn nopjes. „Het Californian Science Center zal de enige plek ter wereld zijn waar een compleet spaceshuttlesysteem te zien is van ruimtevliegtuig Endeavour, gekoppeld aan echte raketboosters en ET-94, de laatst overgebleven externe tank die geschikt is voor ruimtevluchten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer