Buitenland
1,6 miljoen handtekeningen voor ontnemen stemrecht AfD-leider

1,6 miljoen Duitsers hebben een petitie getekend om rechten af te pakken van Björn Höcke, een van de leiders van de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). De ondertekenaars willen dat hij zijn stemrecht verliest en dat hij zich niet meer verkiesbaar mag stellen.

ANP

Höcke is door Duitse veiligheidsdiensten aangemerkt als een uiterst rechtse extremist. Hij leidt de AfD in de oostelijke deelstaat Thüringen. Daar staat de partij hoog in de peilingen en kan AfD in september zelfs de grootste worden bij de deelstaatsverkiezingen.

De opstellers van de petitie doen een beroep op de grondwet om Höcke zijn kiesrecht te ontnemen. Ze willen de verzamelde handtekeningen donderdag aanbieden aan parlementariërs, in de hoop dat zij naar het Constitutionele Hof stappen. Dat zou moeten beslissen of Höcke mee mag doen aan verkiezingen.

De petitie staat al twee maanden open, maar het aantal ondertekenaars heeft de afgelopen weken een vlucht genomen. Honderdduizenden Duitsers zijn de straat op gegaan tegen extreemrechts na onthullingen over een bijeenkomst waar was gesproken over massadeportaties van migranten en mensen met een migratieachtergrond. Daarbij waren ook AfD-politici, waardoor die partij het belangrijkste mikpunt werd van de massale protesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer