Buitenland
VK gaat wegwerpvapes verbieden voor ‘rookvrije generatie’

Wegwerpvapes worden in Groot-Brittannië verboden in een poging de gezondheid van kinderen te beschermen. Premier Rishi Sunak kondigt maandag tijdens een schoolbezoek de nieuwe wetgeving aan, waarin strenge regels zijn opgenomen over de verbanning van de e-sigaretten.

ANP

Smaken die speciaal gericht zijn op de verkoop aan kinderen worden verbannen, fabrikanten worden verplicht eenvoudigere, simpelere verpakkingen te produceren en winkels moeten vapes uit het zicht van kinderen houden. Verkoopt een winkelier toch tabak of vapes aan een minderjarige klant, dan kan ter plekke een boete van 2500 pond, ruim 2900 euro, gegeven worden. Sunak wil daarnaast iedereen die op of na 1 januari 2009 geboren is verbieden tabak te kopen, in een poging een ‘rookvrije generatie’ te creëren.

De regering wijst op cijfers waaruit blijkt dat de e-sigaretten onder Britse jongeren steeds populairder worden. In de afgelopen drie jaar is het aantal kinderen dat vapet in Groot-Brittannië verdrievoudigd. 9 procent van de 11- tot 15-jarigen zou regelmatig vapen, en deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de wegwerpvariant. Het aandeel 11- tot 17-jarige vapers is de afgelopen twee jaar bijna vertienvoudigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer