Buitenland
Rwandezen kregen vluchtelingenstatus in VK, ondanks migratieplan

Vier Rwandezen hebben in het Verenigd Koninkrijk de vluchtelingenstatus toegekend gekregen vanwege een „gegronde” angst voor vervolging, meldt de Britse krant The Observer op basis van documenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onthulling komt een dag voordat het Britse Hogerhuis debatteert over de plannen van de regering om asielzoekers naar Rwanda sturen.

ANP

De conservatieve regering van premier Rishi Sunak hoopt met de wet migranten te ontmoedigen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen en zo illegale immigratie tegen te gaan. Het Hooggerechtshof oordeelde vorig jaar dat Rwanda onveilig was, waardoor Sunak werd gedwongen de plannen aan te passen.

Premier Rishi Sunak wil Rwanda bij wet tot een veilig land verklaren, maar de onthulling van The Observer roept nieuwe vragen op over de veiligheid van het land. Mensenrechtenorganisaties en oppositiepartij Labour hebben felle kritiek op de wet.

Maandag debatteert het Britse Hogerhuis over de nieuwe wet. Eerder deze maand stemde het Lagerhuis in met de omstreden plannen. Migratie wordt als een belangrijk thema gezien door de Conservatieve partij. Er komen verkiezingen aan in het Verenigd Koninkrijk en Labour staat aan kop in de peilingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer