Binnenland
Van Gennip wil werkomstandigheden Schiphol snel ‘heel veel beter’

Werkgevers op Schiphol moeten ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden snel „heel veel beter worden”. Dat zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) in reactie op een kritisch rapport van de Arbeidsinspectie, die oordeelt dat werknemers beter beschermd moeten worden tegen schadelijke kerosine- en dieseldampen.

ANP

„Mensen hebben recht op gezond en veilig werk, zegt Van Gennip.” Zij rekent erop dat Schiphol en andere werkgevers op de luchthaven daar werk van gaan maken. „Schiphol heeft vanochtend aangegeven dat ze de uitspraak serieus nemen”, zegt zij. „Dus ik ga er ook van uit dat ze daar gehoor aan gaan geven.”

Er zijn volgens de minister tal van manieren om te zorgen dat werknemers minder giftige dampen inademen tijdens hun werk. Bijvoorbeeld de inzet van elektrische voertuigen kan daaraan bijdragen. Ook helpt het als vliegtuigen bij het wegrijden langer gesleept worden, zodat ze pas verder weg van de gate de motoren hoeven aan te zetten.

Van Gennip bespeurt ook een verandering in de manier van denken bij het luchthavenbedrijf. „Het idee dat alles het allergoedkoopste moet zijn ten koste van arbeidsomstandigheden, dat is echt aan het draaien”, zegt zij. Los daarvan hebben bedrijven gewoon een wettelijke plicht om goed voor hun mensen te zorgen, benadrukt de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer