Binnenland
LTO Noord wil hogere windmolens voor boeren in Flevoland

De boerenbelangenorganisatie LTO Noord wil dat de provincie Flevoland hogere windmolens toestaat voor boeren die ook buiten het woonerf mogen staan. Volgens LTO Noord zorgen de huidige regels ervoor dat een windmolen plaatsen vaak geen zin heeft voor een boer. Provinciale Staten vergaderen woensdag over de windmolens.

ANP

Windmolens mogen momenteel maximaal 22 meter hoog zijn, de wieken meegerekend. Daarnaast moeten ze op het erf bij het huis worden geplaatst en mag dat niet daarbuiten op het boerenland. Dat zou volgens de provincie voor „verrommeling” van het landschap zorgen.

LTO Noord schrijft in een brief aan de provincie dat de huidige regels betekenen dat er weinig wind gewonnen kan worden, omdat veel al wordt afgevangen door de gebouwen en bomen die in de buurt staan. Daarnaast krijgen boeren vaak geen vergunning voor zo’n windmolen, omdat het een gevaar zou zijn voor vogels en vleermuizen.

De belangenorganisatie vraagt de provincie om hogere windmolens toe te staan. „Stel een grens vast die zinvolle plaatsing van boerenerfmolens mogelijk maakt en alleen excessen uitsluit.” Een windmolen kan voor eigen energievoorziening zorgen, waardoor het bedrijf duurzamer wordt, stelt LTO Noord. „Daarnaast kan het helpen netcongestie tegen te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer