Buitenland
EU en VN reageren kritisch op Amerikaanse executie met stikstof

De Europese Unie en het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties hebben hun zorgen geuit over de Amerikaanse executie met stikstof afgelopen nacht. Beide vinden dat de doodstraf opgeschort en afgeschaft zou moeten worden en zeggen dat deze methode bovendien nodeloos wreed is.

ANP

Kenneth Smith werd in de staat Alabama geëxecuteerd voor een huurmoord in 1988. Er zat bijna een half uur tussen het begin van zijn executie en het moment dat hij dood werd verklaard. Journalisten zagen hoe hij een masker op zijn gezicht kreeg waarmee pure stikstof werd toegediend. Hij probeerde eerst zijn adem in te houden en zich een paar minuten te ontworstelen voor hij overleed.

„Volgens toonaangevende deskundigen is deze methode een bijzonder wrede en ongebruikelijke straf, bovenop het feit dat de gevangene al eens een mislukte executiepoging had ondergaan in november 2022”, zegt de diplomatieke dienst van de Europese Unie in een statement. Verwezen wordt naar een eerdere poging om hem te executeren met een dodelijke injectie die uren duurde. De term „wrede en ongebruikelijke straf” komt uit de Amerikaanse grondwet, die dat verbiedt.

De EU en de VN-mensenrechtenchef Volker Türk zeggen de executie allebei „ten diepste te betreuren”. Türk spreekt van „ernstige zorgen dat deze nieuwe en ongeteste methode door verstikking met stikstofgas mogelijk marteling, of wrede, onmenselijke of vernederende behandeling” kan zijn. Die formulering verwijst naar onder meer het VN-antifolterverdrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer