Dit artikel is partnercontent.

partnercontent

„Mister Bo zegt...”, maar wat zeg jij?

„Tijdens mijn eerste bezoek aan Malawi verbaasde ik me over alles wat ik zag en hoorde”, vertelt Bo Teerling. „Ik was nog nooit in Afrika geweest en snapte bijvoorbeeld niet waarom er bij mijn buurman in Chitunda zo hard geschreeuwd en gevochten werd. Het bleken zijn echtgenotes te zijn. Het was voor het eerst dat ik een man met meerdere vrouwen meemaakte.”

27 January 2024 00:01
Stichting Charity
Stichting Charity

Inmiddels weet ik dat vrouwen in zo’n ‘gezin’ het bijna altijd slecht hebben. Dat gold ook voor de ruziemakers in Chitunda. Hun man lustte graag een maïsbiertje. Het liefst wel twintig. Per dag. Sommigen van zijn vrouwen wilden deelnemen aan ons landbouwprogramma, Food For LiFe. Dat vond hij best: dan hoefde hij niks te doen en kreeg hij toch genoeg te eten (en vooral te drinken). Waarom zijn echtgenotes niet bij hem weggingen? Alleenstaande vrouwen en weduwen hebben geen keus. Geen man betekent geen eten én geen bescherming tegen kwaadwillende dronkaards en ander gespuis.
Vrouwen die meedoen aan Food For LiFe hebben voedselzekerheid. Bovendien kunnen ze de maïs die over is, verkopen. Dat verstevigt hun positie en vergroot de kans dat ze een eerlijke man treffen die op een goede manier in het leven staat. Steeds weer valt het me op dat met name vrouwen ontzettend blij zijn met ons project. Wij leren hun hoe zij moeten planten, wieden en oogsten en schenken hun de middelen om te starten. Dankzij de rijke oogsten kunnen ze hun man en kinderen verzorgen en dat maakt hen trots. Intussen ken ik veel mannen die –uit dankbaarheid– liefdevol en zorgzaam met hun vrouw en kinderen omgaan.
Sinds 2017 leggen we het bestuur van Food For LiFe meer en meer bij Malawiërs zelf neer. Het lastige daarbij is dat ze in eerste instantie geen opdrachten durven te geven. Als er een probleem is, appen ze mij en vragen mijn advies. Vervolgens geven ze mijn –duidelijke en concrete– tips door aan hun boeren met de woorden: „Mister Bo zegt…” Zelf verantwoordelijkheid dragen, zelf iets zeggen vinden velen lastig.

„In de loop van april moet de maïs rijp zijn. Laten we met elkaar bidden om een rijke oogst”

Very needy

Op de foto ziet u enkele Malawiërs die betrokken zijn bij de leiding van Food For LiFe. Brenda Nyasulu, tweede van rechts op de achterste rij, is een uitstekend voorbeeld van een goede leider. In haar district is alles onder controle. De maïs die ze als betaling van haar 2200 boeren in 2023 terugkreeg, was genoeg om alle deelnemers in 2024 gratis zaaizaden en meststoffen te geven. En dan was er nog genoeg over om de ”very needy”, de allerarmsten, een zak maïs te schenken. Het past perfect bij het doel van ons project: weeklaag en geschrei veranderen in een blijde rei. Zo heeft God het toch gewild: zorgen voor armen, weduwen en wezen? Het plantseizoen is inmiddels voorbij. In de loop van april moet de maïs rijp zijn. Laten we met elkaar bidden om een rijke oogst.


Dit artikel is partnercontent. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van het Reformatorisch Dagblad.
Meer over
Advertorial
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer