Buitenland
Gesprekken VS en Irak over terugtrekking Amerikaanse troepen

Irak en de Verenigde Staten gaan gesprekken aan over de geleidelijke afbouw van de door de Amerikanen geleide militaire missie in het land. Beide landen hebben overeenstemming bereikt over het instellen van een commissie die het tijdspad daartoe gaat opstellen, heeft het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

ANP

De VS hebben 2500 militairen in Irak die de lokale strijdkrachten adviseren en helpen bij het tegengaan van een opleving van Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging had in 2014 grote delen van het land en Syrië ingenomen voordat ze werd verslagen. Honderden militairen uit voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, maken ook deel uit van de coalitie.

Volgens de Iraakse regering is IS verslagen en zit de taak van de coalitie erop. Wel wil het land onderzoeken of militaire samenwerking met de aangesloten landen mogelijk is. Irak zegt dat de aanwezigheid van de internationale troepen als een magneet werkt op vooral door Iran gesteunde milities die bijna dagelijks aanvallen uitvoeren op hun bases.

De VS zijn bang dat snelle terugtrekking van de troepen een veiligheidsvacuüm veroorzaakt. Daarvan zouden in het gebied aanwezige IS-troepen of Iran gebruik kunnen maken. Hoelang de gesprekken tussen Irak en de VS gaan duren, is onduidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer