Buitenland
Vlaams Parlement stemt in met nieuw stikstofbeleid

Het Vlaamse Parlement is woensdagavond laat akkoord gegaan met een nieuw stikstofbeleid. De coalitiepartijen kwamen in november tot een akkoord over de nieuwe regels, die een stuk milder zijn voor de boeren dan in een eerdere versie van de plannen het geval was.

ANP

Het eerdere voorstel werd in oktober van tafel geveegd door de Raad van State, die oordeelde dat de regels niet goed genoeg waren uitgewerkt. De plannen, die waren opgesteld door regeringspartijen N-VA en Open VLD en zonder coalitiepartner CD&V, werden daarop aangepast. In november gingen de partijen, inclusief CD&V, akkoord met de bijgewerkte plannen.

Op verzoek van de oppositie werd ook het nieuwe beleid voorgelegd aan de Raad van State, die maandag opnieuw met kritiek kwam. Fractieleider van N-VA Wilfried Vandaele liet in een plenaire vergadering woensdag weten dat om meerderheidssteun te behouden, de partijen niet op alle suggesties van de Raad van State konden ingaan. „Zoals elk decreet is wat voorligt immers geen louter juridisch werkstuk, maar het resultaat van een politiek vergelijk, van een evenwicht tussen standpunten. Wat nu voorligt, is het hoogst haalbare. Er is geen democratische meerderheid om een strenger decreet goed te keuren en ook niet om een minder streng decreet goed te keuren.”

Terug naar de tekentafel, was volgens de coalitiepartijen geen optie. „Als we zouden terugkeren naar een wit blad, zouden we een nieuwe methode moeten verzinnen, een nieuwe MER-studie moeten laten uitvoeren”, zei Steven Coenegrachts van Open VLD. „En niemand garandeert dat het volgende parlement daar dan wel een akkoord over zou vinden. Dat is drie tot vijf jaar stilstand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer