Binnenland
Weer hoge straf in hoger beroep voor corrupte politicus Sint-Maarten

Het Hof van Beroep in Sint-Maarten heeft woensdag de gevangenisstraf en het verkiezingsverbod van voormalig parlementslid van Sint-Maarten Frans Richardson verhoogd. Hij werd veroordeeld voor corruptie, omkoping en belangenconflict. Richardson kreeg in eerste aanleg twaalf maanden, in hoger beroep kwamen daar acht maanden bij.

ANP

In 2022 kreeg Richardson ook al twintig maanden celstraf opgelegd in een corruptiezaak. Die ging om fraude in de haven van Sint-Maarten.

Het Hof van Beroep heeft ook het verbod op kandidaatstelling voor Richardson verlengd. Hij mag voor een periode van vijf jaar geen kandidaat zijn voor een parlementszetel, dat was in eerste aanleg drie jaar. Ook dit is een kopie van de eerste corruptiezaak. Toen kreeg hij eenzelfde straf opgelegd: in eerste aanleg drie jaar en in hoger beroep in 2022 een verbod op kandidaatstelling van vijf jaar.

Richardson moet nu ook 192.690 Antilliaanse gulden betalen (bijna 100.000 euro) aan het ‘Crime Fund’ als vergoeding voor onrechtmatig verkregen winsten tijdens zijn termijn als parlementariër.

Het Hof stelt dat Richardson „schuldig was aan het gedurende bijna zes jaar aannemen van smeergeld als lid van het parlement”. Hierdoor heeft hij „ernstige reputatieschade toegebracht aan het prestige van het ambt, louter voor zijn eigen gewin”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer