Binnenland
Oppervlakte biologische landbouw bijna 9 procent gegroeid

Het grondoppervlak van biologische boeren is vorig jaar gestegen van 88.049 naar ongeveer 95.550 hectare. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Kamer, op basis van cijfers van certificeerder Skal Biocontrole. Inclusief boeren die nog aan het omschakelen zijn, gaat het om een groei van bijna 9 procent.

ANP

Enkele tientallen boeren zijn afgelopen jaar overgestapt op biologische landbouw, en bestaande biologische boeren hebben hun grond uitgebreid, aldus Adema. Daar staat tegenover dat sommige boeren willen terugschakelen naar reguliere landbouw, „met name door het gebrek aan afzetmarkt voor hun biologische producten”.

In 2030 moet volgens doelen van het kabinet op 15 procent van de landbouwgrond biologisch geboerd worden. Op dit moment is dat zo’n 4,5 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week op basis van eigen cijfers. Vorig jaar waren er inclusief overstappers voor het eerst meer dan tweeduizend biologische landbouwbedrijven.

Het doel van 15 procent is een „uitdaging”, erkent een woordvoerder van minister Adema. „Maar waar het vooral om gaat, is ervoor te zorgen dat boeren nu en in de toekomst een verdienmodel hebben. Biologische landbouw is al jarenlang een goed voorbeeld van duurzame landbouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer