Kerk & religie
Dr. De Reuver reageert op petitie: „PKN kijkt niet weg van lijden Palestijnen”

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onderstreept het belang van „een blijvend staakt-het-vuren” in Gaza en „een onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden”. De kerk kijk niet weg „van het lijden van de Palestijnen”.

Redactie kerk
Dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Jan van de Lagemaat
Dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Jan van de Lagemaat

Dat zei scriba dr. R. de Reuver dinsdagmiddag bij het in ontvangst nemen van een petitie van Kairos-Sabeel, een organisatie die christelijke Palestijnen steunt.

De ondertekenaars van de petitie stellen onder meer: „We voelen de angst, woede en rouw van Palestijnse christenen en hun verontwaardiging over de medeplichtigheid van veel kerken en christenen, die zwijgen over het Israëlische geweld of het zelfs steunen.”

In zijn reactie zei dr. De Reuver met Kairos-Sabeel „diep geschokt” te zijn door het „onmenselijke leed” dat zich voltrekt. „Het leed dat veroorzaakt is door de gruwelijke terreurdaad van Hamas van 7 oktober 2023 en wordt voortgezet omdat de meeste gijzelaars nog steeds gevangen gehouden en mishandeld worden, gaat je door merg en been. Deze gijzeling moet stoppen, evenals de voortdurende aanvallen van Hamas op Israël. Israël heeft recht te bestaan”, aldus dr. De Reuver.

Hij wees ook op het leed dat wordt veroorzaakt door de „verwoestende oorlog” tussen Israël en Hamas in Gaza. „De verschrikkelijke bombardementen, de verwoestingen van mensenlevens en infrastructuur: de beelden zijn niet om aan te zien. Deze verwoesting van mensenlevens moet stoppen. De bevolking van Gaza heeft recht te bestaan.”

Noodhulp

Dr. De Reuver erkende dat de Protestantse Kerk niet mag wegkijken „van het lijden van de Palestijnen” en voegde eraan toe dat dit ook niet gebeurt. Zo heeft de PKN direct na 7 oktober contact gezocht met haar partners in zowel Israël als de Palestijnse gebieden. Ook memoreerde hij de noodhulpactie van Kerk in Actie voor de slachtoffers van het geweld in Israël en Gaza.

De Reuver wees ook op de brief die de Raad van Kerken op 30 november heeft gestuurd naar het kabinet met onder meer een „dringend appel” om zich in te zetten „voor Palestijnse christenen, voor het behoud van de humaniteit in Israël en de Palestijnse gebieden en om zich in te zetten voor een blijvend staakt-het-vuren”. De PKN heeft „van harte ingestemd” met deze brief, benadrukte De Reuver.

De scriba onderstreepte het belang van „internationale onderhandelingen gericht op een situatie waarin Joden veilig kunnen wonen in de staat Israël en Palestijnen veilig kunnen wonen in Israël en de Palestijnse gebieden”.

De onlinepetitie van Kairos-Sabeel werd sinds eind december 1388 keer ondertekend.

De organisatie heeft sinds begin dit jaar een nieuw bestuur, bestaande uit zes theologen en arabisten. Zij koos daarmee voor verjonging van het bestuur. Voorzitters zijn Janneke Stegeman en Remco van Mulligen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer