Binnenland
AzG hoopt met spreidingswet einde aan mensonwaardige situatie

De spreidingswet zorgt er hopelijk voor dat een situatie zoals in 2022 niet meer voorkomt. Dat zegt Artsen zonder Grenzen doelend op de „mensonwaardige situatie” die ontstond in de zomer van dat jaar toen asielzoekers buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De organisatie bood toen een aantal weken medische zorg.

ANP

De Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met de spreidingswet, die ervoor moet zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over alle gemeenten in het land.

„Artsen zonder Grenzen wijst er wel op dat Nederland, als EU-lidstaat, ook medeverantwoordelijk is voor menswaardige omgang met asielzoekers aan de randen van Europa”, laat de hulporganisatie verder weten. „Onze zorgen daarover zijn onverminderd groot, gezien bijvoorbeeld het aantal verdrinkingen op de Middellandse Zee, pushbacks in Griekenland en mishandelingen in Libië.”

Het was in 2022 voor het eerst in het 50-jarig bestaan dat Artsen zonder Grenzen medische hulp verleende in Nederland. Dit omdat de situatie in Ter Apel onhoudbaar werd, toen honderden asielzoekers nachtenlang buiten op het gras moesten slapen. De hygiënische omstandigheden bleken slecht en de veiligheid kwam in het geding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer