Politiek
Royale meerderheid Eerste Kamer steunt spreidingswet

De Eerste Kamer heeft dinsdag zoals verwacht ingestemd met de spreidingswet van VVD-staatssecretaris Van der Burg.

Redactie politiek
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) tijdens de behandeling van de spreidingswet door de Eerste Kamer. Beeld ANP, PHIL NIJHUIS
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) tijdens de behandeling van de spreidingswet door de Eerste Kamer. Beeld ANP, PHIL NIJHUIS

In de hoofdelijke stemming bleken 43 senatoren voor, onder wie alle VVD’ers. De tegenstemmen waren afkomstig van BBB, PVV, FVD, SGP, JA21, 50PLUS en CDA’er Hugo Doornhof. De CDA’er, die in het dagelijks leven werkzaam is als advocaat, laat desgevraagd weten dat hij de wet beschouwt als een te grote aantasting van de lokale democratie.

„Het is me duidelijk dat de situatie in Ter Apel, Stadskanaal en in andere overvolle centra moet worden verlicht, maar als Eerste Kamerlid heb ik nu eenmaal de taak om wetsvoorstellen te beoordelen op rechtmatigheid en uitvoerbaarheid”, aldus Doornhof dinsdag tegenover het Reformatorisch Dagblad. „Vervolgens geldt juist voor de opvang van asielzoekers dat lokaal draagvlak cruciaal is. Hierbij speelt mee dat gemeentebesturen uiteraard zelf niet kunnen beïnvloeden hoeveel mensen naar ons land komen. Op dit punt heeft uitsluitend het Rijk sturingsmogelijkheden. Dat wringt.”

Van de fracties die tegen waren, motiveerden BBB, 50PLUS, JA21 en de PVV vooraf hun stemkeus. BBB-fractievoorzitter Lagas beaamde daarbij dat in haar fractie verschillend over de spreidingswet werd gedacht, er waren ook voorstanders. Toch koos BBB er uiteindelijk voor die verschillen opzij te zetten „om als partij een eenduidig signaal af te geven aan het land en het landsbestuur.” Martin van Rooijen zei dat 50PLUS met haar tegenstem voorrang wilde geven aan het alarmsignaal van de kiezers die in november hun stem hebben gegeven aan een anti-immigratiepartij.

De PVV deed dinsdag een vergeefse poging de stemmingen uit te stellen. Fractievoorzitter Van Hattem verwees daarvoor naar het kritische advies van de Raad van State over de spelregels die Van der Burg inmiddels heeft opgesteld voor provincies en gemeenten met het oog op de uitvoering van de wet. Volgens hem was zorgvuldige besluitvorming pas mogelijk nadat Van der Burg uit de doeken heeft gedaan in hoeverre hij tegemoet komt aan de kritiek van de raad. Die spitste zich met name toe op de grote stem die het huidige wetsontwerp aan het COA geeft in de uiteindelijke verdeling van opvangplaatsen tussen gemeenten. Ook als gemeenten er onderling uit zijn, kan het COA nog protest aantekenen en de voorgestelde verdeling onwerkbaar noemen.

Behalve de PVV zagen echter alleen JA21 en FVD in het kritische advies reden voor uitstel met als gevolg dat de wet naar verwachting per 1 februari in werking treedt.
Met de spreidingswet introduceert het demissionaire kabinet een nieuw verdeelsysteem voor het realiseren van opvangplaatsen voor asielzoekers, waarbij het Rijk indien nodig meer regie kan voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer