Binnenland
Bosnië volgens Rutte nog niet klaar voor toetredingsgesprekken

Bosnië en Herzegovina is nog niet klaar om toetredingsgesprekken met de Europese Unie te beginnen, zei demissionair premier Mark Rutte in Sarajevo. Hij is daar met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Kroatische premier Andrej Plenkovic.

ANP

In december spraken de EU-regeringsleiders tijdens een EU-top in Brussel af dat die gesprekken kunnen beginnen in maart als Bosnië aan aanvullende eisen van de EU voldoet. „Er moet nog veel werk gebeuren”, zei Rutte hierover tijdens een gezamenlijke persconferentie. Bosnië is „op dit moment nog niet klaar”. Hij waarschuwde ook dat aan alle voorwaarden moet worden voldaan. Er is geen sluiproute mogelijk, benadrukte Rutte.

Rutte, Von der Leyen en Plenkovic waren in de Bosnische hoofdstad om de regering daar aan te moedigen snel aan de eisen te voldoen. Het land moet onder andere nog meer doen aan de hervorming van de rechtstaat en democratie, zei Von der Leyen. Als voorbeeld noemde ze het aanpakken van witwaspraktijken. „We moeten dit moment niet missen.”

In maart wordt op een EU-top besloten of de toetredingsgesprekken met Bosnië kunnen beginnen. De tijd begint te dringen. Als de Bosnische regering niet aan de voorwaarden voldoet dient de volgende kans zich mogelijk pas volgend jaar weer aan, waarschuwden Rutte en Plenkovic. Besluitvorming ligt vanaf april vrijwel stil in de EU door de verkiezingen voor het Europees Parlement en de komst van een nieuwe Europese Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer