Buitenland
Biden: Tweestatenoplossing denkbaar, ook met Netanyahu

Het is niet onmogelijk dat er toch een tweestatenoplossing komt voor Israëliërs en Palestijnen, zei Joe Biden vrijdagavond na een telefoontje met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse president sprak Netanyahu voor het eerst in bijna een maand tijd. Een telefoontje dat Biden, volgens het Witte Huis, „al enige tijd” probeerde te plannen.

ANP
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds

„Nee, het is niet onmogelijk”, zei Biden op de vraag van een verslaggever of een tweestatenoplossing mogelijk is zolang Netanyahu premier van Israël is. Vorige maand zei Biden nog dat Netanyahu „geen tweestatenoplossing wil”. Een oplossing met twee staten wil zeggen dat zowel Israëliërs als Palestijnen een eigen land met eigen bestuur krijgen.

„Er zijn verschillende mogelijkheden”, zei Biden er vrijdagavond over. „Er zijn verschillende landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN), maar geen eigen leger hebben, en dus denk ik dat er manieren zijn waarop dit zou kunnen werken.”

Op de vraag waar Netanyahu dan precies mee in zou stemmen, zei Biden: „ik zal het jullie laten weten”.

Zelf zei Netanyahu deze week nog tegen Israëlische media dat hij zich „blijft verzetten tegen een onafhankelijke Palestijnse staat”. Hij heeft dat naar eigen zeggen ook gezegd tegen de Verenigde Staten. Volgens Netanyahu is een Palestijnse staat onmogelijk omdat die zou leiden tot het einde van Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer