Binnenland
Banken willen samenwerken met milieuclubs, niet naar rechter

Banken en milieuorganisaties kunnen beter samen blijven optrekken dan elkaar voor de rechter te bestrijden. Dat zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zij reageert daarmee op een rechtszaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen ING.

ANP

„Om een duurzame economie te realiseren is een effectief samenspel nodig tussen de overheid, de financiële sector én de reële economie”, stelt Van der Laan. „Milieuorganisaties kunnen zich daarvoor samen met ons inzetten, rechtszaken werken daarbij averechts.”

Milieudefensie wil via de rechter afdwingen dat ING de samenwerking met vervuilende bedrijven stopt. Daardoor wordt volgens de milieuorganisatie namelijk een groot deel van de uitstoot van ING veroorzaakt. Milieudefensie eist dat die uitstoot met bijna de helft wordt teruggebracht voor 2030.

Maar volgens de koepelorganisatie voor Nederlandse banken hebben banken zich al toegelegd op het halen van klimaatdoelen. Het gaat dan zowel om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs als de doelen in het Nederlandse klimaatbeleid ten aanzien van het terugdringen van CO2-uitstoot. De afspraken die daarover zijn gemaakt zijn vastgelegd in de Klimaatcommitment Financiële Sector, waarvoor financiële instellingen volgens de NVB actieplannen hebben ingediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer