Buitenland
Vier nieuwe bezoekers naar ISS, onder wie eerste Turkse astronaut

Vier nieuwe bemanningsleden zijn op weg gegaan naar het ruimtestation ISS. Onder hen is Alper Gezeravci (44), de eerste Turk ooit in de ruimte. Ruimtevaartbedrijf Axiom bracht ze donderdag in een baan rond de aarde. Het is een kort bezoek, de vier keren over ongeveer twee weken al terug naar de aarde.

ANP

De Zweed Marcus Wandt (43) maakt ook deel uit van de bemanning. Voor het eerst heeft Europa een stoeltje bij een ruimtevaartbedrijf gekocht om astronauten naar de ruimte te laten brengen. Tot nu toe gingen ze mee met Russische raketten, zoals André Kuipers, of met Amerikaanse raketten en spaceshuttles, zoals Wubbo Ockels. Wandt is ook de eerste van de nieuwe lichting Europese astronauten, in 2022 gepresenteerd, die naar de ruimte gaat.

Een ander bemanningslid is de Italiaanse luchtmachtkolonel Walter Villadei (49). Als voorbereiding op de missie ging hij afgelopen juni naar de rand van de dampkring met de eerste vlucht van ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic met betalende klanten. Hij was toen even gewichtloos, en zag de kromming van de aarde en de eindeloosheid van het heelal vanaf ongeveer 100 kilometer hoogte. Het ISS vliegt nog ongeveer 300 kilometer hoger. Bevelhebber van de missie is de Spaanse Amerikaan Michael López-Alegría (65). Voor hem is het de zesde ruimtereis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer