PolitiekLezen
Kamer eist actie voor beter leesonderwijs

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet maatregelen moet nemen om het lees- en schrijfonderwijs te verbeteren.

Redactie politiek
Marielle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, en Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van Onderwijs. beeld ANP, Remko de Waal
Marielle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, en Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van Onderwijs. beeld ANP, Remko de Waal

Dinsdag, tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting 2024 vroegen de meeste fracties aandacht voor het PISA-rapport waaruit blijkt dat een kwart van de vijftienjarigen niet goed kan lezen en schrijven. Ruim 30 procent van leerlingen is semi-analfabeet. Zo iemand kan wel lezen en schrijven, maar heeft moeite met het direct herkennen van woorden.

PVV en VVD wezen erop dat in wijken met veel allochtonen en in gezinnen waar geen Nederlands wordt gesproken, deze percentages nog hoger liggen. VVD-Kamerlid De Korte kwam met de suggesties om ouders van kinderen met een taalachterstand „nog dwingender naar de voor- en vroegschoolse educatie te begeleiden”. Ook zou de leerplichtige leeftijd van vijf naar vier jaar moeten gaan. D66 heeft wel oren naar deze voorstellen, zo bleek tijdens het debat.

CDA-Kamerlid Krul wees erop dat in een land als Zweden kinderen beter scoren met lezen. Dat komt volgens hem ook omdat leerkrachten in dit Scandinavische land de laptop minder en de papieren schoolboeken weer vaker gebruiken.

NSC-Kamerlid Soepboer stelde dat de algehele staat van het onderwijs „om te huilen” is: „We hebben dat met elkaar gedaan, dat was niet corona. Het kwam deels door mobiele telefoons en door sociale media waar niemand mee om kan gaan. U kunt dit niet, ik kan dit niet, laat staan dat onze leerlingen dit kunnen.”

Antisemitisme

BBB, SGP en ChristenUnie vroegen aandacht voor het antisemitisme in het onderwijs. BBB-Kamerlid Van Zanten noemde het „onbestaanbaar dat ongeveer een op de vier jongeren in ons land denkt dat de Holocaust een mythe is, of dat het aantal vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven.”

CDA-Kamerlid Krul en zijn SGP-collega Stoffer dienden een amendement in om voor een periode van 10 jaar jaarlijks 1 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bestaande ouderorganisaties. Dit budget is bedoeld voor het ondersteunen van ouderbetrokkenheid.

De ouderorganisaties moeten het geld ook gebruiken om samen met leerkrachten, directeuren en bestuurders een organisatie op te richten naar analogie van de Parent Teacher Association. Bij een Parent Teacher Association staat het gemeenschappelijke belang van ouders, leerkrachten, directeuren en bestuurders centraal, namelijk het kind.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer