Buitenland
Frankrijk gaat veertigtal kruisraketten leveren aan Oekraïne

Frankrijk gaat zo’n veertig SCALP-kruisraketten voor de lange afstand en enkele honderden bommen aan Oekraïne leveren. Dat zei president Emmanuel Macron dinsdag op een persconferentie. Het is een nieuwe levering na een onbekend aantal SCALP’s dat Frankrijk in de zomer naar Oekraïne stuurde.

ANP

Volgens Macron moet Europa’s prioriteit zijn „om Rusland niet te laten winnen”. Hij kondigde een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv aan voor februari. Voor dat bezoek verwacht hij een nieuw bilateraal veiligheidsakkoord met Oekraïne te kunnen sluiten, overeenkomstig een soortgelijk akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

De nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné had afgelopen zaterdag bij een bezoek aan Kyiv al gezegd dat de Oekraïners kunnen blijven rekenen op Franse steun.

Ook in Duitsland wordt de druk op bondskanselier Olaf Scholz opgevoerd om kruisraketten aan Oekraïne te leveren, zowel door oppositiepartij CDU als regeringspartijen Groenen en FDP. Volgens defensie-analisten moet Europa zijn militaire steun aan Oekraïne opvoeren, wil het land weerstand kunnen blijven bieden aan de Russische aanvallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer