Binnenland
Tentoonstelling Anton de Kom trekt ruim 300.000 bezoekers

De tentoonstelling over de Surinaamse antikoloniale schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder Anton de Kom in het Nederlands Openluchtmuseum heeft ruim 300.000 bezoekers getrokken. De expositie was zondag voor het laatst te zien in Arnhem. Delen van de tentoonstelling gaan nu naar het nog te openen Suriname Museum in Amsterdam, zegt een woordvoerder van het Openluchtmuseum.

ANP

Anton de Kom (1898 - 1945) was de zoon van een als slaaf geboren man in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname. Hij vertrok in 1921 naar Nederland en publiceerde in 1934 zijn beroemde boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Als verzetsstrijder stierf hij op 24 april 1945 in een concentratiekamp. De Kom, opgenomen in de canon van Nederland, kreeg vorig jaar eerherstel en excuses van het Nederlandse kabinet voor het leed dat hem en zijn gezin is aangedaan doordat de Nederlandse overheid hem actief tegenwerkte, nadat hij zijn boek had gepubliceerd.

De Surinaamse kunstenaar Ken Doorson maakte speciaal voor de tentoonstelling in Arnhem de installatie Papa de Kom, een zuil van 280 geboetseerde koppen met bovenop het portret van De Kom. De koppen zijn gemaakt van klei uit aarde van het district Para in Suriname. Papa de Kom was de koosnaam van de schrijver. Deze installatie zal onder meer in het Suriname Museum te zien zijn.

Het Openluchtmuseum trok in 2023 in totaal 540.000 bezoekers. Door handmatig te tellen weet het museum volgens de woordvoerder dat ruim 300.000 mensen de expositie over De Kom hebben bezocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer