Buitenland
Taipei aan Beijing: zie de realiteit onder ogen

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken roept Beijing op „om de realiteit onder ogen te zien” na de overwinning van de China-kritische regeringspartij, de Democratische Progressieve Partij (DPP) zaterdag. Het ministerie dringt er bij de Volksrepubliek China op aan „te stoppen met de onderdrukking van Taiwan” en te werken aan een positieve relatie.

ANP

Lai Ching-te won de Taiwanese presidentsverkiezingen zaterdag met iets meer dan 40 procent van de stemmen. In tegenstelling tot de voorbije regeringsperiode heeft de DPP geen meerderheid meer in het parlement, waar de oppositiepartij Kuomintang zelfs een zetel meer behaalt.

Lai is niet van plan de onafhankelijkheid van Taiwan uit te roepen, maar wil wel de onafhankelijke identiteit van Taiwan benadrukken. Beijing beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en heeft als doel het eiland op termijn weer te integreren.

In een overwinningstoespraak zei Lai dat hij economisch wil samenwerken met China, dat ondanks de spanningen de grootste handelspartner is. Ook wil hij vrede en stabiliteit nastreven. Tegelijkertijd zei Lai dat Taiwan „zich niet langer zal laten intimideren door de Chinese strijdlust”.

Veruit de meeste landen in de wereld erkennen de Volksrepubliek China als het „enige China” maar onderhouden tegelijkertijd onofficiële banden met Taipei. De Verenigde Staten stuurden zondag een onofficiële delegatie naar Taiwan voor gesprekken na afloop van de verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer