Binnenland
Actievoerende boeren in gesprek met waterschapsbestuurders

In Zwolle hebben zo’n dertig boeren woensdagmiddag gepraat met bestuurders van het waterschap Drents Overijsselse Delta. De boeren waren onaangekondigd met trekkers naar het kantoor van het schap gekomen omdat ze wilden praten over het mestbeleid.

ANP

Het waterschap organiseerde daarop spontaan een gesprek met onder meer de dijkgraaf en lid van het dagelijks bestuur Nicole Koks van de BoerBurgerBeweging (BBB). Het gesprek duurde zo’n twee uur.

De actievoerders zijn boos over het Europese mestbeleid. Voor Nederlandse boeren gold een uitzondering, waardoor zij meer mest mochten uitrijden dan agrariërs in de rest van Europa. Daar komt nu een einde aan.

„De emoties waren hoog”, zei Koks na het gesprek. Ze vindt het geen probleem dat de boeren zonder afspraak en met trekkers voor de deur stonden. Koks heeft liever dit, zo legt ze uit, dan acties zoals die in Duitsland, waar boeren deze week wegen blokkeren uit onvrede.

Volgens Koks staan veel agrarische bedrijven „op omvallen” als gevolg van het mestbeleid. Maar het gesprek ging ook over andere zorgen uit de sector. De bestuurders hebben „een luisterend oor geboden”, zegt Koks. Ook beloofden de afgevaardigden van het waterschap uitleg te geven over de metingen van bijvoorbeeld de waterkwaliteit die het schap doet. Wel maakte Koks duidelijk dat het schap de mestregels niet zelf kan aanpassen. Over een aantal weken komen de actievoerders en de bestuurders weer bij elkaar om verder te praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer