Buitenland
Bouterse vraagt via nieuwe advocaten schorsing vonnis van 20 jaar

Een nieuw juridisch team heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) maandag gevraagd om te wachten met de uitvoering van het vonnis van Desi Bouterse en vier medeveroordeelden. De vijf ex-militairen zijn op 20 december veroordeeld voor hun aandeel in de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het militair bewind omkwamen. Bouterse kreeg twintig jaar, de anderen vijftien jaar.

ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het verzoekschrift ontvangen en zal dit bekijken. Daarna wordt er antwoord gegeven, laat woordvoerster Joëlle Zaalman weten aan het ANP. Het verzoek van de vijf advocaten komt op de laatste dag dat Bouterses advocaat Irvin Kanhai gratie had kunnen vragen. Hij was daar echter geen voorstander van en er is dus geen gratie aangevraagd.

De advocaten stellen dat zij gemachtigd zijn door Bouterse en zijn vier medeveroordeelden, schrijft het Surinaamse dagblad de Ware Tijd dat als eerste over het verzoek berichtte. Dat zou betekenen dat advocaat Irvin Kanhai, die de ex-legerleider in deze zaak ruim zestien jaar heeft bijgestaan, op een zijspoor is gezet.

De advocaten stellen dat het Hof van Justitie op 20 december geen rekening heeft gehouden met een brief van de militair aanklager in 2016, waarin deze wees op een mogelijk gevolg van een omstreden amnestiewet. Het Hof van Justitie zou nu een vonnis hebben bekrachtigd dat niet geldig was.

Het OM zou deze week in overleg gaan over de gevangenneming met de veroordeelden en hun advocaat. Of dat overleg wordt uitgesteld, is niet zeker. De pers wordt daarover nog op de hoogte gesteld, zegt woordvoerder Zaalman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer