Buitenland
Weigerambtenaar VS moet tonnen betalen

Kim Davis (58) uit Kentucky moet 350.000 dollar (320.000 euro)betalen omdat ze ruim tien jaar geleden als hoofd van de burgerlijke stand weigerde huwelijksaktes af te geven voor homoparen.

beeld AFP, Pau Barrena
beeld AFP, Pau Barrena

De vrouw heeft principiële bezwaren tegen het homohuwelijk en verlangde dat er binnen het ambtenarenapparaat rekening werd gehouden met haar gewetensbezwaren.

Het torenhoge bedrag dat ze nu op tafel moet leggen bestaat uit smartengeld voor het homopaar dat de klacht heeft ingediend (elk van de twee partners krijgt 50.000 dollar) en uit een vergoeding voor de proceskosten die het stel heeft moeten maken.

Liberty Counsel, de organisatie die Davis heeft vertegenwoordigd tijdens haar jarenlange juridische strijd, maakte vorige week bekend dat ze tegen de beslissing in beroep zou gaan. Ze doet dat niet alleen omdat het voor Davis onmogelijk is het boetebedrag tijdens haar werkzame leven bijeen te brengen. Liberty Councel zegt dat het homopaar en de lhbti-lobby, alsmede juristen en de media „willens en wetens een vals beeld van Davis hebben geschapen. Davis was er niet op uit om de wens van het homopaar te torpederen. Ze wilde alleen vrijgesteld worden van actieve betrokkenheid omdat ze gewetensbezwaren heeft tegen homohuwelijk. Die mogelijkheid werd haar geweigerd.”

Kim Davis werd bij de tussentijdse verkiezingen van 2014 gekozen als hoofd van de burgerlijke stand in het district Rowan County. Ze was in dat jaar de kandidaat van de Democraten voor die functie.

Medeplichtig

Voor Davis ontstond een probleem toen het federale hooggerechtshof het jaar daarop besloot het homohuwelijk in de VS te legaliseren. Op de huwelijksaktes in Kentucky stond de naam van het hoofd van de burgerlijke stand vermeld. Dat wilde Davis niet, want daarmee zou ze medeplichtig zijn aan een verbintenis waartegen ze bezwaar heeft. Vandaar dat ze om nieuwe aktes vroeg waarop haar naam niet was te zien. Daarbij beriep ze zich op de vrijheid van godsdienst.

Haar verzoek werd afgewezen. Daarop besloot Davis geen huwelijksaktes meer af te geven. Dat leidde ertoe dat ze in september 2015 enkele dagen in de cel zat. Na haar vrijlating namen anderen haar werk over.

Tegenover de media erkende Davis in het verleden libertijnse opvattingen te hebben gehad. Ze is vier keer getrouwd en drie keer gescheiden en ze heeft twee buitenechtelijke kinderen. Maar na haar bekering, enkele jaren voor haar verkiezing, heeft ze de stellige overtuiging dat het huwelijk een unieke relatie is tussen één man en één vrouw.

Een homopaar dat door de weigering van Davis was geraakt, diende een aanklacht in. Het tweetal kreeg veel steunbetuigingen, onder anderen van de toenmalige president Barack Obama en toenmalig vicepresident Joe Biden. Dat zorgde voor een aanvaring tussen Obama en de paus, die het opnam voor Davis – ook al behoort zij tot een protestantse gemeente.

Davis raakte verwikkeld in een jarenlange gerechtelijke procedure die vorige week tot een voorlopig einde kwam. De ironie is wel dat enkele maanden nadat Davis in 2015 gevangen zat, in de staat Kentucky een nieuwe gouverneur werd gekozen. Deze Matt Bevin verleende bij zijn aantreden gewetensbezwaarde ambtenaren vrijstelling. Enkele maanden later, in april 2016, besloot het Congres van Kentucky unaniem tot wettelijke bescherming van godsdienst- en gewetensvrijheid voor alle ambtenaren die huwelijksaktes moesten afgeven die in strijd zijn met hun persoonlijke religieuze overtuiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer