BinnenlandVorst
Schaatsen en strooien: Nederland heeft eerste vorstdag

De eerste koude dagen van 2024 hebben geleid tot drukte bij schaatswinkels. Er wordt aangeraden om niet in de uiterwaarden te schaatsen. Strooiwagenchauffeurs maakten de afgelopen dagen overuren.

Redactie binnenland
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Schaatswinkels merken sinds donderdag dat het een stuk drukker is als gevolg van de vrieskou. Sommige mensen halen hun oude schaatsen uit het vet voor een slijpbeurt, anderen gaan voor nieuwe schaatsen, zo blijkt uit een rondgang door het ANP.

Vanwege de lichte tot matige vorst kan er op een opgespoten natuurijsbaan worden geschaatst, meldt Weeronline. Tot en met woensdag is het overdag rond het vriespunt en is er ’s nachts lichte tot matige vorst. De gevoelstemperatuur kan door een overwegend matige noordoostenwind soms ruim 5 graden lager liggen. Behalve op natuurijsbanen vormt zich natuurijs op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten. Weeronline waarschuwt dat daar het ijs vaak onbetrouwbaar is.

1,4 miljoen kilo zout

Strooiwagens van Rijkswaterstaat kwamen zaterdagavond voor het eerst in actie. Zondagochtend rond 6.00 uur werd het meest gestrooid, omdat het tegen de ochtend volgens RWS het koudste moment van de dag is. Op de rijkswegen werd sinds zondagmiddag zo’n 1,4 miljoen kilo zout gestrooid tegen gladheid.

Zondag was het de eerste officiële vorstdag van 2024, meldde Weeronline. De temperatuur bij het KNMI in De Bilt zakte aan het einde van de zondagmiddag tot onder het vriespunt.

De laatste keer dat het overdag vroor in De Bilt was op 7 december, waarna een maand lang een zachtere periode volgde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer