Binnenland
Bewoner Visserseiland Hoorn bouwt dam in huis tegen waterpiek

Bewoners van het Visserseiland in Hoorn bereiden zich voor op de piek van de waterstand in het Markermeer, die zondagochtend wordt verwacht. Zo is Marco Collette zaterdagochtend begonnen met het bouwen van een dam in zijn garage. Het is een constructie van hout die ongeveer 30 centimeter hoog is. Naast de garage bevindt zich de woonkamer, die ongeveer een meter onder straatniveau ligt. „Nu nog even alles vastlijmen als het water echt komt”, zegt Collette. Hij hoopt dat het uiteindelijk allemaal met een sisser afloopt.

ANP

Op het Visserseiland staan al dagen grote zakken met zand die het water tegenhouden. Dagelijks zijn er inspecties van de gemeente Hoorn. „Vanochtend zijn ze geweest, vanmiddag gaan ze weer kijken en dan nog een keer aan het einde van de avond”, zegt een woordvoerster van de gemeente zaterdag. Zij heeft ook goed contact met Ingrid Maas, de vrouw van Marco Collette. „Als we updates hebben, stuur ik die naar Ingrid en die stuurt dat door aan alle andere bewoners”, zegt de woordvoerster. Maas is blij dat de gemeente zo goed meedenkt en meewerkt. „Met alle ellende is het goed dat het contact naar tevredenheid verloopt”, vindt ze.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verwacht zondag „een gemiddeld peil op het Markermeer van 32 centimeter boven NAP”. De piek van 45 centimeter boven NAP wordt verwacht bij Durgerdam, onder de rook van Amsterdam. Toch maakt Maas zich in Hoorn wel een beetje zorgen. „Een buurman is er niet gerust op en ik eigenlijk ook niet”, zegt ze. Mocht het water toch komen, dan heeft ze zich goed voorbereid. „Mijn hele woonkamer is leeggehaald en dan maar hopen dat de dam van Marco het houdt”, zegt ze. Ze zit inmiddels al bijna een week in deze situatie en kan er nog om lachen. Behalve die dagen dat ze ’s nachts elk half uur haar bed uit moest om het waterpeil te controleren.

De gemeente Hoorn maakt zich geen zorgen over de verwachte vorst de komende dagen. „Het is stromend water”, zegt de woordvoerster. Maas grapt dat „morgen het NK shorttrack hier gehouden kan worden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer