Grote zorgen bij bollentelers over hevige regenval en vorst
Bollentelers van tulpen, hyacinten en narcissen maken zich grote zorgen om de combinatie van hevige regenval van de afgelopen tijd en de aanstaande vorst. Dit kan gaan leiden tot waterschade bij de bollen, verwacht de branchevereniging Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). „Alle bloembollen die van het voorjaar bloeien kunnen er last van hebben”, zegt de organisatie.
Volgens bollenteler Maarten Oijevaar uit Flevoland, ook bestuurslid van de KAVB, zitten momenteel bijna alle tulpenbollen in de grond, maar zijn de tulpen wel zes weken later geplant. „Er was geen keus”, zegt Oijevaar hierover. Dat komt doordat de grond door de regenval eerder niet goed te bewerken was, aldus de vereniging. „Normaal gesproken worden tulpen tussen half oktober en in november geplant. Helaas was december niet droog, vandaar dat de zorgen groot zijn”, zegt Oijevaar.
Oijevaar schat in dat tussen de 10 en 25 procent van de geplante percelen waterschade zal hebben. Hoeveel dat gaat kosten, kon de vereniging nog niets zeggen. Over een aantal weken is pas te zeggen hoeveel schade er is. Ook is nog niet duidelijk welke gevolgen het weer voor de verkoop van bloembollen heeft. In Nederland teelden vorig jaar ruim 2000 bedrijven bloembollen, volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Door het late planten ontwikkelen de bollen later wortels, legt de KAVB uit. „Jonge verse wortels zijn gevoeliger voor vorst dan wanneer de bol beter geworteld is”, legt John Trompert uit, coördinator kwaliteit en keuringen bij de vereniging. Soms kan water afgevoerd worden, maar bij zwaardere grond zoals klei kan het water niet goed weg. „Kleigrond smeer je dicht en dan verstikken de bollen”, zegt Trompert.
Het huidige hoogwater bij het IJsselmeer geeft ook problemen, zegt Oijevaar. „Het water bij het IJsselmeer is een halve meter tot één meter hoger en dit zorgt voor ondergrondse druk van water op de geplante percelen. Inclusief het hemelwater zorgt dit voor extra zorgen.” Overigens zijn de waterschappen vanaf november aan het pompen om het land „zo goed mogelijk te houden”, zegt de bollenteler.