Binnenland
Korpschef politie dringt aan op vuurwerkverbod

Alleen een landelijk vuurwerkverbod helpt om rellen en geweld tegen agenten rond oud en nieuw enigszins te voorkomen.

Redactie binnenland
Marnix Eysink Smeets. beeld LinkedIn
Marnix Eysink Smeets. beeld LinkedIn

Dat zegt Frank Paauw, korpschef van Amsterdam en landelijk verantwoordelijk voor het voorkomen van geweld tegen de politie, bij de NOS.

„De incidenten die we tegenkomen hebben altijd te maken met het afsteken van vuurwerk”, stelt hij. „Het creëert een sfeer van wetteloosheid.” Het werk van agenten wordt volgens hem bemoeilijkt doordat zij niet kunnen zien of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk.

„Een zeer ernstige zaak”, zegt criminoloog Marnix Eysink Smeets, werkzaam als lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid aan Hogeschool Inholland, over het geweld tegen agenten.

Hij beaamt dat er na een lange daling van het aantal meldingen sinds 2018 weer een stijging is te zien. De lector is vooral bezorgd over de opkomst van illegale vuurwerkbommen. „Ik kan me goed voorstellen dat politiemensen dat als zeer bedreigend ervaren.” Wel dient de korpsleiding volgens hem te waken voor het uitslaan van harde taal, om zo te voorkomen dat geweld voor relschoppers nog spannender en daarmee aantrekkelijker wordt.

Eysink Smeets plaatst kanttekeningen bij het beeld dat de jaarwisseling voor de hulpdiensten steeds onveiliger wordt. Hij wijst onder meer op de incidenten die zijn genoteerd door de brandweer: 4587 in 2014-2015 tegenover 3680 dit jaar. Kortom, een daling.

Ook het aantal aanhoudingen door de politie daalt, stelt Eysink Smeets. In 2013-2014 waren dat er nog 887, vorig jaar 248 en voor dit jaar spreekt de politie tot dusver over ruim 200. „Waarom worden er niet meer mensen aangehouden als het steeds erger wordt?”, zo vraagt de lector zich af in de Volkskrant.

Ook de cijfers over toenemend geweld tegen agenten behoeven volgens hem enige nuancering. Het kan best zijn dat die daadwerkelijk zijn gestegen, maar sinds 2018 zijn agenten uitgerust met een app om alle incidenten vast te leggen, tekent hij aan. „Als je het registreren makkelijker maakt en agenten op het hart drukt het ook te doen, ja, dan lopen de meldingen natuurlijk op.”

Dat sommige gemeenten een vuurwerkverbod instelden, zonder de verkoop ervan te verbieden, noemt Eysink Smeets in NRC een voorbeeld van dramatisch beleid dat voor de gemiddelde burger niet meer is te vatten. „Je ondermijnt op deze manier de legitimiteit van de maatregel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer