Buitenland
Meerderheid FDP-leden wil dat partij in coalitie Scholz blijft

Een kleine meerderheid van de leden van de Duitse liberale partij FDP wil dat de partij deel blijft uitmaken van de coalitie met de SPD en de Groenen onder Bondskanselier Olaf Scholz. Dat blijkt uit de uitkomst van een peiling die tot maandagochtend liep.

ANP

52,24 procent van de 26.058 leden die hebben gestemd, wil de samenwerking met de twee andere partijen in de zogenaamde verkeerslichtcoalitie voortzetten. 47,76 procent zou de partij liever uit de coalitie zien stappen.

Hoewel op voorhand duidelijk was dat de liberale partij niet gebonden was aan het resultaat van de rondvraag, werd die toch als een belangrijke graadmeter beschouwd.

De vraag om een dergelijke peiling kwam er na de bar slechte resultaten van de FDP tijdens de deelstaatverkiezingen in Hessen en Beieren in oktober vorig jaar. De partij haalde daar niet langer de kiesdrempel van 5 procent. Ook landelijk zou de partij nog slechts op een steun van zo’n 5 procent kunnen rekenen.

Ook de andere coalitiepartijen hebben sinds de verkiezing van september 2021 aan populariteit ingeboet. De Duitse regering maakte de voorbije maanden een zware crisis door omdat de partijen lang geen overeenkomst vonden over een begroting. Midden december kwam het alsnog tot een akkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer