Kerk & religie
Kritiek op renovatieplannen van Luthers Augustijnerkerk in Erfurt

De Augustijnenkerk van het Duitse Erfurt moet worden gerenoveerd. Er is kritiek op de plannen voor de restauratie van de kerk waar de reformator Maarten Luther zo vaak preekte.

Redactie kerk
Augustijnerkerk te Erfurt. beeld RD, Henk Visscher
Augustijnerkerk te Erfurt. beeld RD, Henk Visscher

De sobere kerk moet volgens de architect opener en lichter worden. De architect en het kerkbestuur zeggen daarmee in de lijn van de soberheid van de Augustijner orde te blijven, aldus de Duitse site evangelisch.de.

De kerk heeft al een nieuwe vloerverwarming gekregen. Een dure installatie vinden critici, omdat bijna 40 procent van de geschatte bouwkosten van vijf miljoen euro eraan opging

De kerk moet ook een media-installatie over Luthers jaren in Erfurt krijgen. Verder krijgen de muren een lichtere verflaag. De plannenmakers vinden dat dit alles het aanzien van de kerk niet schaad.

Kritiek is er vooral op een verrijdbaar podium voor het kerkkoor, de Augustiner-Kantorei. De 107-jarige architect Käthe Menzel-Jordan, die meehielp aan de wederopbouw van de kerk na het einde van de Tweede Wereldoorlog, vindt het project „geldverspilling”, aldus evangelisch.de.

De Augustijnerkerk was voor en in 1989 ook een belangrijke plaats van ontmoeting voor de tegenstanders van het regiem van de DDR, toen het land nog een communistisch bewind had.

De plannenmakers zeggen dat de kerk al niet meer is zoals hij in de middeleeuwen eruit zag. De kerk kreeg haar huidige uiterlijk in de jaren dertig van de vorige eeuw.

De renovatie moet in 2027 klaar zijn als de kerk 750 jaar bestaat.

De kerk hoort bij het Augustijnenklooster. De jonge Maarten Luther trad in 1505 in dit klooster in. Hij verbleef tot 1511 in Erfurt en werd in de stad ook tot priester gewijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer