Buitenland
Eerste Oekraïense piloten ronden basistraining F-16’s af in VK

De eerste Oekraïense F-16-gevechtspiloten hebben een basistraining afgerond in het Verenigd Koninkrijk, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie op X. De piloten leren nu met echte F-16’s vliegen in Denemarken.

ANP

De eerste groep Oekraïense F-16-piloten kreeg van de Britse luchtmacht sinds augustus onder meer taallessen. Het gaat volgens het Britse ministerie van Defensie om zes ervaren Oekraïense gevechtspiloten. Zij gaan nu naar Denemarken waar ze leren zelf met de F-16’s te vliegen.

Tien andere Oekraïense piloten in opleiding kregen al taallessen en blijven nu in het VK voor vlieglessen en gewenning aan G-krachten. Het besturen van een F16 is ingewikkeld en anders dan het besturen van de gevechtsvliegtuigen waaraan de Oekraïense luchtmacht gewend is.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vroeg de westerse bondgenoten na de Russische invasie om gevechtsvliegtuigen te leveren. Verschillende Europese landen, onder meer Nederland, besloten uiteindelijk om Oekraïne F-16-toestellen te leveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer