Binnenland
Scheepvaart Waterweg gestremd omdat Maeslantkering mogelijk sluit

Het scheepvaartverkeer in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is vanaf 18.00 uur volledig gestremd. Dit komt doordat de Maeslantkering daar donderdagavond mogelijk voor de eerste keer in haar bestaan spontaan gaat sluiten wegens de hoge waterstanden in combinatie met storm. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam zijn gebruikers van de haven eerder op de dag al gewaarschuwd.

ANP

Rond 16.00 uur is begonnen met het reguleren van het scheepvaartverkeer. Daarmee is het aantal schepen dat langs de Maeslantkering kon varen langzaam afgebouwd. Het computersysteem heeft inmiddels een voorwaarschuwing afgegeven. Daardoor moet het scheepvaartverkeer bij de kering nu volledig gestremd zijn. De verwachting is dat de kering omstreeks 20.40 uur daadwerkelijk gaat sluiten. Ook de Hartelkering bij Spijkenisse gaat dan waarschijnlijk dicht.

Normaal varen er per dag zo’n dertig zeeschepen en tientallen binnenvaartschepen door de Nieuwe Waterweg bij de Maeslantkering. Het gaat om de toegangsweg naar het oostelijk deel van de Rotterdamse haven, naar onder andere Schiedam, Vlaardingen en de Botlek. Ook de cruiseterminal in het centrum van Rotterdam is door de stremming tijdelijk van de zee afgesneden.

Het merendeel van de overslag in de Rotterdamse haven gebeurt evenwel in het westelijk havengebied. Daar liggen de grote terminals voor kolen en ijzererts, de locatie voor de op- en overslag van olie- en olieproducten en de containerhavens van de Maasvlakte. Die hebben geen last van de stremming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer