Buitenland
VN-mensenrechtenchef: Rusland faalt bij beschermen Oekraïners

VN-mensenrechtenchef Volker Türk vindt dat Rusland „op grote schaal faalt” in het beschermen van burgers in Oekraïne. Er zijn volgens hem aanwijzingen dat Russische militairen oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

ANP

Türk zegt dat de monitoring van zijn kantoor wijst op „grove schendingen” van internationale mensenrechtenwetgeving, „ernstige schendingen” van internationale humanitair recht en oorlogsmisdaden. Vooral het Russische leger zou zich daar schuldig aan hebben gemaakt.

Sinds het begin van de oorlog zijn volgens de VN-chef 142 burgers standrechtelijk geëxecuteerd in bezette gebieden in Oekraïne. Ook zijn gedetineerden gemarteld, mishandeld en verdwenen. Er is sprake geweest van onder meer seksueel geweld. Rusland ontkent dergelijke misdaden en stelt dat zijn leger in Oekraïne geen burgers aanvalt.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties roept zowel Rusland als Oekraïne op zich aan de internationale mensenrechtenwetgeving en het humanitaire recht te houden. De strijdende partijen moeten volgens Türk alle mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen burgerslachtoffers nemen. Het einde van de oorlog is na bijna twee jaar nog niet in zicht.

De Russische invasie, die in februari 2022 begon, heeft volgens VN-informatie meer dan 10.000 burgers in Oekraïne het leven gekost. Het aantal gewonden ligt op 18.500. In de cijfers zijn alleen bevestigde gevallen opgenomen. De Verenigde Naties denken dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer