Binnenland
Maastrichtse hoogleraar Europa Mathieu Segers (47) overleden

Een van de bekendste hoogleraren van de Universiteit Maastricht, Mathieu Segers, is op 47-jarige leeftijd overleden. Segers was al geruime tijd ziek, laat een woordvoerder van de Universiteit Maastricht zondag weten. De hoogleraar schreef boeken over de Europese geschiedenis en was onder meer een graag geziene gast van NPO Radio 1 en Buitenhof. Twee jaar geleden was hij samen met voormalig minister Ingrid van Engelshoven (D66) formateur voor een nieuwe coalitie in de gemeenteraad van Maastricht.

ANP

Verder schreef Segers talloze columns en hij publiceerde in internationale vakbladen. De geboren Maastrichtenaar studeerde politicologie in Nijmegen, waarna hij werkte voor ministeries en de universiteiten van Nijmegen en Utrecht. Ook deed hij mee aan onderzoeksprojecten van de universiteiten Harvard en Oxford, om zeven jaar geleden hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht te worden. Vorig jaar werd hij benoemd tot lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Segers stond bekend als wetenschapper met een kritisch oog voor de ontwikkelingen in Europa en in Nederland zelf. Zo leverde hij twee jaar geleden felle kritiek op het beleid van Mark Rutte in een essay in De Groene Amsterdammer.

De Universiteit Maastricht noemt Segers zondag „een toonaangevend wetenschapper en publiek denker op het gebied van de Europese integratie. Mathieu was een invloedrijke stem in het Europa-debat in Nederland die een brug sloeg tussen verleden en heden. Hij laat een onuitwisbare indruk achter op de academische wereld en in de harten van velen die hem kenden en bewonderden.”

„Het aanwakkeren van de interesse voor de geschiedenis en het Europa-debat is zonder twijfel de grootste nalatenschap van Mathieu als wetenschapper en publiek denker”, aldus de universiteit, die hem „een messcherp analist met stijl” noemt. „Een erudiet vertolker van complexe materie, en een meester in analogieën tussen zijn onderzoek en de wereld van de literatuur, waar hij zich zo thuis voelde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer