Binnenland
Zeeland heeft liever geen bovengronds hoogspanningstracé

De provincie Zeeland wil dat netbeheerder TenneT bij het voorbereiden van de aanleg van een 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland onderzoekt of dit tracé ondergronds kan worden aangelegd. Gedeputeerde Staten schrijven dat een bovengrondse verbinding een grote impact op de leefomgeving heeft en dat het van belang is het open landschap te behouden.

ANP

Eerder liet de gemeente Borsele weten niets te voelen voor een bovengrondse hoogspanningsverbinding op het eigen grondgebied, omdat dit te veel afbreuk zou doen aan het landschap en negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de leefbaarheid. Gedeputeerde Staten stellen voor om als provincie aan te sluiten bij de reactie van Borsele en de Borselse Voorwaarden Groep die ook tegenstander is van bovengrondse verbindingen. De Borselse Voorwaarden Groep bestaat uit inwoners en vertegenwoordigers van dorpsraden die in samenwerking met experts een pakket voorwaarden heeft samengesteld voor onder meer de bouw van nieuwe kerncentrales en het verzorgen van verbindingen tussen windmolens op zee en het landelijke elektriciteitsnet.

TenneT gaat bij Terneuzen een nieuw hoogspanningsstation bouwen. Om het nieuwe hoogspanningsstation aan te sluiten op het landelijke elektriciteitsnet, moet een 380 kV-hoogspanningsverbinding richting Zuid-Beveland worden aangelegd.

Het aanleggen van een ondergrondse hoogspanningsverbinding op land is volgens TenneT technisch gezien een grote uitdaging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer