Economie
Chipbedrijf ASMI winnaar AEX, beleggers wachten op Fed-besluit

Chiptoeleverancier ASMI was woensdag de grootste winnaar bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Ook Philips, Wolters Kluwer, Heineken en Besi waren in trek, terwijl beleggers vooral uitkeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve dat later op de avond naar buiten komt. Door de nabijheid van het rentebesluit was op de financiële markten sprake van een afwachtende stemming, waardoor de belangrijkste beursgraadmeters amper van hun plek kwamen.

ANP

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 787,02 punten. De MidKap eindigde vlak op 881,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 procent, Londen noteerde iets hoger. De Amerikaanse centrale bank zal waarschijnlijk voor de vierde keer dit jaar een rentepauze houden, nu de inflatie flink is afgekoeld. Maar helemaal zeker zijn beleggers niet. Sowieso is iedereen erg benieuwd naar de toelichting die de Fed zal geven bij het rentebesluit.

In de AEX eindigde ASMI bijna 3 procent hoger zonder duidelijke reden. Het aandeel is de laatste tijd sowieso aan een opmars bezig. Dat laatste geldt ook voor branchegenoot Besi dat dit keer 1 procent hoger noteerde. Philips en Heineken wonnen respectievelijk 1,9 en 1,1 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer klom 1,3 procent dankzij een koopadvies door zakenbank JPMorgan.

Bij de kleinere fondsen was Avantium een grote verliezer. Het aandeel werd bijna 12 procent lager gezet. De ontwikkelaar van plantaardige plastics liet voorafgaand aan een beleggersdag weten minstens 50 miljoen euro te willen ophalen om de hoger dan verwachte kosten van zijn fabriek in Delfzijl te dekken. In die fabriek zullen suikers uit planten worden omgezet in grondstoffen voor plastics. Avantium heeft daarnaast verschillende investeringstrajecten stopgezet, totdat nieuwe investeringspartners zijn gevonden.

Er was ook nieuws over Pharming, dat 0,3 procent won. De biotechnoloog kondigde ontwikkelingsplannen aan voor nieuwe toepassingen van leniolisib. Dat is een behandeling voor APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Ease2Pay werd verder zo’n 28 procent meer waard. Het betaalbedrijf, dat woensdag een aandeelhoudersvergadering houdt, verwacht in 2024 een positief resultaat vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen te behalen.

De euro was 1,0791 dollar waard, tegen 1,0784 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent in prijs tot 69,56 dollar. Brentolie werd ook 1,4 procent duurder, op 74,29 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer