Binnenland
Nieuwe NL-Alert-app voor mensen met beperking en grensbewoners

Met een nieuwe NL-Alert-app hoopt de rijksoverheid het bereik van het alarmsysteem nog verder te vergroten. De app, die sinds maandag te downloaden is, is speciaal ontwikkeld voor inwoners van grensregio’s en mensen met een auditieve of visuele beperking, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

ANP

Mensen die dicht bij de grens wonen en met hun mobiele telefoon verbinding maken met een buitenlandse zendmast, ontvangen in noodsituaties doorgaans geen NL-Alert. De nieuwe app moet dat probleem verhelpen, verwacht het ministerie. Gebruikers van de app kunnen regio’s selecteren waarvoor ze een noodmelding willen ontvangen. Wie zijn locatie deelt, kan ook op basis daarvan een melding krijgen.

Slechthorende en dove mensen kunnen instellen dat een NL-Alert met lichtflitsen wordt verstuurd. Mensen met een visuele beperking kunnen in de app in- en uitzoomen, het contrast vergroten en de app in een donkere versie bekijken. Ook kan geschreven tekst worden omgezet naar spraak.

Het ministerie begint in januari een campagne om de app onder de aandacht te brengen bij slechthorenden, slechtzienden en inwoners van grensregio’s. Het kan overigens gebeuren dat appgebruikers twee keer achterelkaar een NL-Alert ontvangen, waarschuwt het departement: via de app en als ‘gewone’ noodmelding.

Op de website van NL-Alert staat dat de app, die wordt uitgegeven via de politie, beschikbaar is voor telefoons met Android (vanaf versie 10) of iOS (vanaf versie 14). Op toestellen van Windows en Huawei werkt de app niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer