VluchtelingenWerk: verbijsterend dat Ter Apel weer overvol is
Het is ontzettend triest en verbijsterend dat het opnieuw zover heeft moeten komen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol is. Dat meldt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie op het nieuws dat demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig heeft om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen.
De bewindsman is naarstig op zoek naar extra opvanglocaties nu de situatie in het Groningse asielzoekers- en aanmeldcentrum Ter Apel „onveilig en onhoudbaar” is, zoals de Inspectie Justitie en Veiligheid eerder deze week concludeerde. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de maximale bezetting van 2000 asielzoekers daar flink overschreden wordt. Ernaar gevraagd erkende Van der Burg dat er anders dan in andere jaren relatief veel asielzoekers in het najaar naar Nederland komen. „Normaal gesproken zouden we nu een lagere instroom moeten hebben, maar dat zien we niet”, zei de bewindsman.
Maar VluchtelingenWerk stelt dat het aantal asielzoekers dat Nederland dit jaar binnenkomt, tot nu toe ver onder de prognose ligt. „Hoewel de maandelijkse aantallen in oktober hoger liggen dan in de maanden daarvoor werd het totale aantal dus al verwacht. Een belangrijke nuance”, aldus de organisatie. „Toch lukt het de overheid maar niet om de doorstroom van asielzoekers in opvanglocaties goed te regelen, ondanks de crisissfeer van afgelopen jaar en ondanks vele waarschuwingen.”
VluchtelingenWerk noemt politieke actie „hartstikke urgent. Alleen met de spreidingswet kunnen we ervoor zorgen dat er structureel voldoende plekken komen voor veilige en menswaardige opvang van asielzoekers en vluchtelingen”.
De organisatie laat verder weten zich achter de oproep van Van der Burg van vrijdag te scharen. „Ook wij roepen gemeenten op solidair te zijn met vluchtelingen en asielzoekers.” Om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, vraagt de organisatie alle gemeenten in Nederland solidariteit te tonen. „We vragen hen met klem: kom in actie, zodat mensen die dat nodig hebben ten minste een bed hebben om in te slapen. Bedenk dat het hier gaat om mensen die in hun land van herkomst al veel hebben meegemaakt, hun familieleden en vrienden hebben achtergelaten en net een lange reis achter de rug hebben. Een bed is het minste wat we vanuit medemenselijkheid voor hen kunnen doen.”