Buitenland
Overstromingen dreigen nog steeds in zuidwesten VK

Hevige regenval heeft gezorgd voor overstromingen in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. In de gebieden Cornwall en Devon zijn wegen overstroomd waardoor sommige dorpen afgesneden zijn van de rest van het land, meldt de BBC. Code geel voor hevige regenval is vrijdag tot 19.00 uur nog steeds van kracht in deze gebieden.

ANP

De veiligheidschef in de regio, Kevin Ward, benadrukt dat inwoners van een gebied waar overstromingswaarschuwingen van kracht zijn zich moeten voorbereiden. „Alleen omdat het gestopt is met regenen, betekent niet dat het gevaar is geweken”, aldus Ward. Voorbereidingen houden volgens hem in dat je „documenten en medicijnen verzamelt en de overstromingswaarschuwingen goed in de gaten houdt”. Daarnaast raadt Ward aan om gas, water en elektriciteit af te sluiten en spullen naar een hogere verdieping te brengen om schade te voorkomen.

Volgens meteoroloog David Braine is het normaal dat er in december veel regen valt. Toch zorgt de recente regenval voor veel problemen, omdat er uitzonderlijk veel neerslag in een relatief korte tijd valt. Sommige gebieden kregen donderdag te maken met 16 tot 20 millimeter regen in een uur. Braine wijst erop dat een neerslag van 4 millimeter of meer in een uur al wordt beschouwd als ‘zware regenval’. Hierdoor kunnen de grond en de rivieren het water minder goed opnemen, waardoor overstromingen ontstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer