Buitenland
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

ANP

Guterres deed een beroep op Artikel 99 van het Handvest van de Verenigde Naties. Dat stelt de secretaris-generaal van de VN in staat om een kwestie te agenderen bij de Veiligheidsraad die volgens hem „de handhaving van de internationale vrede en veiligheid kan bedreigen”. De laatste keer dat een beroep werd gedaan op Artikel 99 was in 1989 door secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar rond de burgeroorlog in Libanon.

De Verenigde Arabische Emiraten, tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, hebben een nieuw voorstel tot een staakt-het-vuren voor behandeling ingediend. Eerdere pogingen om een dergelijke resolutie door de Veiligheidsraad te krijgen, zijn mislukt. De Verenigde Staten stemden tegen.

De vijf permanente leden, de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, kunnen resoluties vetoën. Als een resolutie wel wordt aangenomen, is die bindend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer