Buitenland
Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

ANP

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly is dinsdag naar Rwanda gereisd om de nieuwe deal te sluiten. Volgens hem zijn in de overeenkomst nu alle bezwaren, die het Hooggerechtshof had, weggenomen. Dat had geoordeeld dat de plannen in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Rwanda zou geen veilig land zijn om mensen naartoe uit te zetten, een vereiste in het mensenrechtenverdrag.

De regering van premier Rishi Sunak is het daar niet mee eens, maar kan niet meer in beroep gaan en wil daarom zelf vaststellen dat Rwanda veilig is. Cleverly zegt dat de regering in Kigali nu „duidelijk en ondubbelzinnig” heeft uitgesproken dat de migranten veilig zijn in het land. De binnenlandminister hoopt dat alle regelgeving nu snel in orde wordt gemaakt, zodat de eerste migranten snel op het vliegtuig kunnen worden gezet. Het parlement moet nog noodwetgeving aannemen om vast te stellen dat Rwanda veilig is.

Het is nog de vraag of het Hooggerechtshof de plannen na het nieuwe verdrag en de noodwetgeving wel zal goedkeuren.

Sunak wil de instroom van migranten die met rubberbootjes het Kanaal oversteken naar Groot-Brittannië tegengaan. Het Rwanda-plan is bedoeld als afschrikmiddel. Rwanda krijgt in ruil miljoenen euro’s van de Britten. Volgens Cleverly is bij de nieuwe deal geen extra geld beloofd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer