Kerk & religie

Haarlem: Monumentale kerken behouden als ‘buurtbakens’

De gemeente Haarlem stimuleert dat sociaal-maatschappelijke en culturele wijkvoorzieningen worden ondergebracht in kerken. Zeven kerkgebouwen in Haarlem en Spaarndam worden omgevormd tot zogeheten Buurtbakens.

Jan Kas
29 November 2023 20:15Gewijzigd op 29 November 2023 20:26
De christelijke gereformeerde Goede Herderkerk in Haarlem. beeld Reliwiki
De christelijke gereformeerde Goede Herderkerk in Haarlem. beeld Reliwiki

„Kerken zijn vaak monumentale gebouwen, centraal in de wijk”, zegt wethouder Floor Roduner (monumenten). „Door de kerken te delen met wijkorganisaties wordt er meer ruimte gecreëerd voor zorg, ontmoetingen, rust en cultuur. Met de nieuwe bronnen van inkomsten kan religieus erfgoed geschikt gemaakt en onderhouden worden.”

De zeven kerkelijke gemeenten die deelnemen aan het project Buurtbakens hebben ieder hun eigen plannen om ”huiskamer van de buurt” te worden. Zo denkt de confessioneel-gereformeerde Pelgrimkerk aan een ontmoetingsplek met een buitenruimte. Ze wil de oude bijgebouwen slopen en zo ruimte maken voor maatschappelijke organisaties zoals de creatieve broedplaats en buurtplek De Stookkamer, die nu verderop in de straat in de straat gevestigd is, en voor een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiecentrum en een aantal woningen bij de kerk.

De christelijke gereformeerde Goede Herderkerk moderniseert de kerkzaal, waardoor meer activiteiten van derden mogelijk zijn. Ze wil gaan samenwerken met de stichting Rebup Cultuurhuis voor pubers.

Buurtbakens wordt ondersteund vanuit de Erfgoed-Deal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een samenwerkingsprogramma van overheden en maatschappelijke organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer