Buitenland
Iran weert een aantal ervaren IAEA-inspecteurs

Iran heeft volgens de chef van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) van de VN gezegd dat een aantal ervaren inspecteurs van de organisatie niet meer welkom zijn. IAEA-chef Rafael Grossi veroordeelt de eenzijdige maatregel als „buiten proporties en ongekend”. Het bemoeilijkt de mogelijkheden van het IAEA om de Iraanse nucleaire activiteiten te inspecteren ernstig. Het is volgens Grossi ook in strijd met de gemaakte afspraken.

ANP

Het zou gaan om een derde van de inspecteurs. Volgens Grossi zijn het experts die eerdere essentieel werk hebben verricht bij Iraanse faciliteiten. In 2021 waren er volgens het agentschap in totaal 280 inspecteurs die wereldwijd controles uitvoeren.

Iran verdedigde zaterdag de beslissing en verweet de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dat zij de IAEA als politiek middel gebruiken. De vier staten hadden de Iraanse regering in Teheran opgeroepen om aan de IAEA uit te leggen waarom uraniumsporen waren gevonden op plekken waarvan niet bekend was dat er met uranium werd gewerkt. Verrijkt uranium is nodig om kernwapens te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer