Muziek
Pianist Folke Nauta (50) overleden

Pianist Folke Nauta is op 50-jarige leeftijd overleden. Dat meldde NPO Klassiek donderdag.

Readactie muziek
Folke Nauta. beeld NPO/Podium Witteman
Folke Nauta. beeld NPO/Podium Witteman

Nauta werd op 12-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding voor begaafde leerlingen aan het Conservatorium van Zwolle. Later studeerde hij aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij Jan Wijn. Hij rondde zijn studie af met een 10 met onderscheiding.

De pianist won prijzen op diverse concoursen. In 1994 schreef hij het Scheveningen Internationaal Pianoconcours op zijn naam. Een jaar later ontving hij de Philip Morris Kunstprijs.

Nauta speelde solo, solistisch met orkest en in kamermuziekverband, en nam diverse cd’s op. In 1995 speelde hij de première van het aan hem opgedragen Eerste pianoconcert van Willem Jeths met het Nederlands Studenten Orkest. Met cellist Jeroen den Herder en violist Janine Jansen vormde hij jarenlang het Rembrandt Trio.

Vanwege focale dystonie in de rechterhand kon hij sinds 2010 alleen nog met zijn linkerhand spelen. Nauta ging daarom het repertoire voor piano linkerhand verkennen. Focale dystonie zorgt voor onwillekeurige spasmen en spiercontracties die onbedoelde, abnormale bewegingen veroorzaken in een lichaamsdeel.

Samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en het Prisma Strijktrio speelde Nauta twee cd’s vol met stukken uit de kluis van Paul Wittgenstein. Wittgenstein verloor zijn rechterarm tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij bleef daarna piano spelen en gaf compositieopdrachten voor piano linkerhand.

De verslagenheid over het overlijden van Nauta is groot, zei cellist Michiel Weidner donderdag in het radioprogramma Podium. De cellist van het Prisma Strijktrio werkte met Nauta samen in het Wittgensteinproject.

Zie ook: www.rd.nl/artikel/1030573-recensie-folke-nauta-vertolkt-pianomuziek-voor-linkerhand-van-paul-wittgenstein

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer