Buitenland
Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroening

De dispuutgenoten van een Belgische student die zijn ontgroening niet overleefde zijn veroordeeld voor zijn dood. De rechter heeft de achttien studenten vrijdag werkstraffen en boetes opgelegd.

ANP

De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia vijf jaar geleden dertig uur lang aan allerlei vernederingen en ontberingen. Hij liet uiteindelijk onderkoeld en vergiftigd het leven.

Aspirant-ingenieur Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. De nieuwkomers moesten in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen.

Tegen de Reuzegommers waren gevangenisstraffen geëist, maar het Antwerpse hof van beroep vindt hen niet schuldig aan de zwaarste aanklachten. Zo is vissaus in principe niet giftig en hebben ze dus geen schadelijke stoffen toegediend, zoals het OM hun aanrekende. Het hof houdt het daarom bij werkstraffen en boetes, voor onder meer dood door schuld en ‘onterende behandeling’. De voorzitter, de ontgroeningsleider ofwel ‘schachtentemmer’ en een buitengewoon actieve ontgroener krijgen de hoogst mogelijke taakstraf van 300 uur.

De fataal afgelopen ‘studentendoop’ wekte grote verontwaardiging in België. De Reuzegommers, veelal uit welgestelde kringen, bleken nadat Dia naar het ziekenhuis was gebracht alle sporen te hebben uitgewist en berichten over de gebeurtenissen op hun telefoons te hebben gewist. Velen namen dure advocaten in de arm die de rechtszaak naar de zin van de nabestaanden van Dia soms bijvoorbeeld onwenselijk rekten.

De Reuzegom-leden toonden zich niet ontevreden met de uitspraak en gaan waarschijnlijk niet in cassatie, schrijven Belgische media. Of het Openbaar Ministerie dat wel doet is nog niet duidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer