Hilversum in beroep tegen uitspraak overlastgevende Oekraïner
De gemeente Hilversum gaat in beroep tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter over de opvang van een overlastgevende Oekraïense vluchteling. De gemeente had de Oekraïner eind vorig jaar de toegang tot de opvanglocatie in Hilversum ontzegd, omdat hij ondanks meerdere waarschuwingen agressief gedrag bleef vertonen.
Toen de Oekraïner daarmee naar de rechter stapte, werd hij in het gelijk gesteld. Volgens de voorzieningenrechter had de gemeente de man het recht op opvang niet mogen ontzeggen en had de Oekraïner in plaats daarvan moeten worden overgeplaatst naar een alternatieve locatie.
In een brief aan de Hilversumse gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Hollandse gemeente „met teleurstelling” te hebben kennisgenomen van de uitspraak. Volgens het college is het van groot belang dat Oekraïense ontheemden zich thuis en veilig voelen.
„Een enkeling brengt echter juist die veiligheid in gevaar, dat is onacceptabel”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. „Gemeenten hebben geen breed pallet aan alternatieven om dergelijke gevallen op te vangen buiten de reguliere opvang. Een hotel of individuele opvang elders is geen beheersbare situatie en geeft bovendien het signaal af dat misdragingen beloond worden.”
Het Hilversumse college roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om snel met een oplossing te komen voor dit soort gevallen. Als mogelijkheid noemt het college de zogeheten handhaving- en toezichtlocaties (htl) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die in het leven zijn geroepen voor asielzoekers die overlast veroorzaken in een azc.
In december liet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer weten dat er geen centrale afspraken met gemeenten bestaan over hoe die moeten omgaan met overlastgevende Oekraïense vluchtelingen. Gemeenten kunnen hun in ieder geval niet het recht op opvang ontzeggen, meldde hij toen. De staatssecretaris zei verder dat hij bezig is om hiervoor duidelijker richtlijnen op te stellen, samen met de veiligheidsregio’s en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
De gemeente Hilversum roept hem op om daarmee haast te maken. Ondertussen krijgt de overlastgevende Oekraïense vluchteling opnieuw onderdak aangeboden op een opvanglocatie in de gemeente. „Dit doen we op zo’n manier dat andere bewoners hier zo min mogelijk overlast van ondervinden.”